Permainan Video – Alat Latihan untuk Tentera

Bayangkan jika sebahagian daripada keperluan latihan kerja anda termasuk bermain permainan video? Bunyi seperti menyeronokkan? Bagi rekrut tentera muda yang sudah berpengalaman dalam permainan lama sebelum tamat pengajian sekolah menengah mereka, ini adalah realiti yang menggembirakan Pasporbet.

Bermain permainan video bukan hanya untuk keseronokan lagi. Tentera telah mendapati bahawa mereka bukan sahaja alat latihan yang berguna, tetapi juga berfungsi sebagai alat merekrut yang berkesan juga. Bagi kebanyakan lelaki muda, prospek untuk pergi bekerja dan memainkan video bertemakan perang yang keren mesti menjadi impian yang menjadi kenyataan.

Askar yang dilatih hari ini adalah kanak-kanak zaman digital. Ini adalah kanak-kanak yang membesar bermain Game Boy. Bentuk latihan ketenteraan ini bukanlah sesuatu yang baru. Simulator penerbangan telah digunakan pada tahun 1940-an untuk melatih bakal juruterbang. Teknologi canggih permainan hari ini telah memberikan latihan pandangan yang lebih realistik tentang perang yang mungkin berlaku. Tentera malah mempunyai pejabat projek arahan latihan dan doktrin untuk permainan yang dikenali sebagai TRADOC. Mereka menambah beberapa keseronokan dan keseronokan permainan video pada simulasi mereka untuk menarik minat pemain berusia 19 dan 20 tahun yang sedang berkhidmat dan sudah pun ketagih bermain apabila tidak bertugas. Orang yang membangunkan permainan video diupah oleh Tentera untuk mencipta permainan yang ditujukan untuk tujuan latihan ketenteraan. Latihan jenis ini dipercayai dapat meningkatkan dan meningkatkan koordinasi tangan-mata.

Askar terkenal kerana bermain permainan video semasa downtime mereka. Ia adalah salah satu aktiviti riadah yang paling mereka gemari. Ada yang betul-betul ketagih. Salah satu kegemaran ialah permainan penembak orang pertama terlaris yang dipanggil Halo 2. Walaupun latihan secara langsung di atas padang adalah penting, tentera percaya bahawa simulasi elektronik juga perlu. Beberapa askar melaporkan bahawa semasa pertempuran mereka merasakan mereka benar-benar bermain salah satu permainan video popular mereka. Garis antara realiti dan fantasi kadang-kadang menjadi herot. Terdapat askar yang mendapati bahawa bermain permainan seperti Halo dan Call of Duty membolehkan mereka melaksanakan dalam situasi pertempuran sebenar.

Senjata yang digunakan dalam permainan ini adalah replika maya yang digunakan oleh tentera di Iraq. Memandangkan askar hari ini jauh lebih berpengetahuan tentang persenjataan berbanding pendahulu mereka, mereka lebih mudah untuk dilatih. Ini disebabkan oleh fakta bahawa mereka telah membesar dengan permainan penembak orang pertama lama sebelum menyertai tentera. Mampu menembak dan meletupkan orang, objek, raksasa, dsb., dalam dunia realiti maya permainan video, membantu askar generasi ini berasa kurang terhalang apabila mengacukan senjata sebenar mereka ke arah musuh sebenar.

Matlamat askar dalam peperangan dan semasa bermain permainan video adalah sama: membunuh orang lain dan bertahan. Jelas sekali perang sebenar pastinya bukan pengalaman yang sama yang dihadapi dalam dunia realiti maya. Permainan video tidak dapat menyediakan askar untuk kengerian pertempuran dan kematian orang yang tidak bersalah. Ia mungkin membantu mereka menjadi penembak yang lebih baik, tetapi trauma emosi mungkin lebih sukar untuk ditangani dan dijauhi. Permainan adalah menyeronokkan kerana ia tidak nyata. Dalam peperangan, askar tidak boleh hanya menekan butang mulakan semula dan memulakan permainan baharu.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *